Φυσικά Αγροκτήματα (Με τη μέθοδο των σβώλων) - Natural Farming

Φυσικά Αγροκτήματα (Με τη μέθοδο των σβώλων)

Παρότι μια μερίδα ανθρώπων νοιώθουν την ευθύνη τους για όσα συμβαίνουν, εντούτοις, η συντριπτική πλειοψηφία τους εξακολουθεί να θεωρεί τη φύση αντικείμενο εκμετάλλευσης και να την καταστρέφει ανελέητα.

Στο όνομα κούφιων λέξεων όπως πρόοδος και ανάπτυξη καταστρέφουμε ουσιαστικά όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον των επόμενων γενεών. Η βία, η τρομοκρατία, οι πόλεμοι, η πείνα, η κοινωνική αδικία, η φτώχεια σε κοινωνικό επίπεδο, η μόλυνση, η ρύπανση, η καταστροφή των δασών, η ερημοποίηση, η ξηρασία, η έλλειψη νερού σε φυσικό επίπεδο όχι μόνο δεν βρήκαν την λύση τους αλλά ολοένα και χειροτερεύουν.

Κι εμείς, στη συντριπτική πλειοψηφία μας, παθητικοί θεατές στα όσα συμβαίνουν, αποσείοντας κάθε ευθύνη προσωπική γι’ αυτό και έχοντας λησμονήσει το θεϊκό σπόρο που υπάρχει μέσα μας, αναζητούμε νέους σωτήρες ή ξοδεύουμε τη ζωή μας ’’ηδονιζόμενοι’’ με την ανάγνωση ή και αφήγηση καταστροφολογιών ή συνομοσιολογιών που τόσο αφθονούν στο διαδίκτυο και όχι μόνο.

Είναι σαφές ότι είναι ανάγκη να δράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ξεκινώντας από την επίγνωση της δικής μας ευθύνης για όσα συμβαίνουν στην κοινωνία και στη φύση και κατανοώντας τις αιτίες που μας οδήγησαν σ’ αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα που ζούμε.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Φουκουόκα στο βιβλίο του ‘‘Η επανάσταση Θεού, Φύσης και Ανθρώπου’’«Ο άνθρωπος είναι ανάγκη να επιστρέψει στη φύση και να ζήσει με πίστη στη ζωή της φύσης.Όταν ο άνθρωπος απομακρύνεται από τη φύση και παίρνει το δικό του δρόμο, η πηγή της ζωής του και της χαράς στερεύει και το μόνο πράγμα που του απομένει είναι η αυτοκαταστροφή.Αναφορικά με αυτό η χαρά και η ευτυχία του ανθρώπου δεν είναι κάτι που θα αναζητηθεί και θα βρεθεί έξω από αυτόν, αλλά βεβαίως, θα βρεθούν μέσα στον ίδιο μέσω της αυτεπίγνωσης. Σε κάθε εποχή, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τον άνθρωπο παρά να ζει με όλη του την καρδιά, συμμεριζόμενος τη θέληση του Δημιουργού που ελέγχει τη λειτουργία της φύσης, υπακούοντας την πρόνοια του Θεού και μοχθώντας να καταλάβει την απόλυτη αλήθεια. Αυτό σημαίνει συμμετοχή στο έργο του Θεού, το οποίο είναι η φύση.Η χαρά και η ευτυχία αυτού του κόσμου, όπως επίσης η αλήθεια, το καλό και η ομορφιά δεν βρίσκονται στην κατεύθυνση προς την οποία ψάχνουν οι άνθρωποι γι’ αυτά. Έχουν τελειοποιηθεί στο αρχέγονο μονοπάτι, μέσα στη φύση. Η σωματική υγεία, η ελευθερία του πνεύματος και η υλική αφθονία που ο άνθρωπος έχει επιδιώξει υπάρχουν όλα μέσα στην παλάμη των χεριών του.»

Τον Δεκέμβρη του 2017 ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε μαζί με άλλους ανθρώπους για τη δημιουργία φυσικών αγροκτημάτων, με τη μέθοδο των σβώλων στο νησί της Κρήτης.Στη σπορά που έγινε στις Βρύσες Κυδωνίας στα Χανιά συμμετείχαν περισσότερα από 60 άτομα.Κάναμε σβώλους με μπετονιέρα και με τα χέρια.Χρησιμοποιήσαμε σπόρους και κουκούτσια από διάφορα ωποροφόρα δέντρα (ροδάκινα, βερίκοκα, αμύγδαλα, κορόμηλα), σπόρους από σιτηρά (σίκαλη, κριθάρι), φυτά χλωρής λίπανσης (κτηνοτροφικά μπιζέλια και κουκιά, βίκος, τριφύλλι αλεξανδρινό, μηδική), λαχανικά (σέσκουλα, ρόκα, σπανάκι, ραδίκια).Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ικανοποιητικά και η γη καλύφθηκε με μπιζέλια, κουκιά, βίκο, τριφύλλι, μηδική, ενώ παράλληλα φύτρωσαν και άρχισαν να αναπτύσσονται αμυγδαλιές και βερικοκιές.Η σπορά επαναλήφθηκε τον επόμενο χρόνο (2018) και θα επαναληφθεί το φθινόπωρο του 2019.

Από τη χρονιά αυτή και μετά, οι σπορές θα είναι πιο συστηματικές και θα υλοποιηθούν 2 νέες σπορές σε ένα αγρόκτημα 20 στρεμμάτων στο Ναύπλιο και ένα στην Πάτρα (5 στρέμματα).Οι σπορές θα επαναληφθούν και τα επόμενα 2 χρόνια και οι φωτογραφίες από τα αποτελέσματα θα αναρτώνται στο site και στο FaceBook.Θεωρούμε πολύ σημαντικό το μοίρασμα όλων των πληροφοριών έτσι ώστε και άνθρωποι από όλα τα μέρη του κόσμου να μπορούν να οργανώσουν παρόμοιες σπορές για την δημιουργία φυσικών αγροκτημάτων.

Για την υλοποίηση των σπορών χρειάζονται πολλοί σπόροι και μεγάλη ποικιλία με ιδιαίτερη έμφαση σε σπόρους φυτών και δέντρων ανθεκτικών στην ξηρασία.

Όλοι μας μπορούμε να συνεισφέρουμε για την υλοποίηση των σπορών μαζεύοντας σπόρους από τα φρούτα που τρώμε.Τα κουκούτσια και οι σπόροι από ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αχλάδια, μήλα, σταφύλια κ.ά.Τα πλένουμε, τα στεγνώνουμε στη σκιά και τα αποθηκεύουμε σε χάρτινες σακούλες κατά προτίμηση.Καλό είναι να βάζουμε χωριστά τους μικρούς σπόρους από τα μεγάλα κουκούτσια.Στη συνέχεια θα αποστέλλονται στην ταχυδρομική διεύθυνση που θα ανακοινωθεί σύντομα.Η προετοιμασία των σβώλων, κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνει το μήνα Σεπτέμβρη στην περιοχή της Αττικής.

Παρόλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν είναι αρκετό να εστιάσουμε στην δημιουργία φυσικών αγροκτημάτων αλλά να εργαστούμε επίσης για την αναβλάστηση των γυμνών και άγονων λόφων και βουνών, το πρασίνισμα των ερήμων.

Ας δώσουμε λοιπόν, όσο πιο πολλούς σπόρους μπορούμε στη Μάνα Γη και ας είμαστε βέβαιοι ότι Αυτή θα μας το ανταποδώσει με άπειρη γενναιοδωρία.

Ας κρατήσουμε αυτόν τον όμορφο πλανήτη Γη ζωντανό.Το οφείλουμε στα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, στις επόμενες γενιές.