Εισαγωγικό Σημείωμα - Natural Farming

Αυτός ο ιστότοπος δεν προορίζεται απλά για να δώσει πληροφορίες πάνω στη φιλοσοφία και την πρακτική της φυσικής καλλιέργειας, μια μέθοδο γεωργίας και ταυτόχρονα ένα μονοπάτι πνευματικό, εμπνευσμένο από τον Masanobu Fukuoka, γεωργό, φιλόσοφο και ποιητή. Δεν έχει πρόθεση να ανακυρήξει έναν νέο “γκουρού”, μια νέα θρησκεία ή κάτι για να μάθουν τα άτομα που αρέσκονται να εξαρτούνται από τους άλλους.


Η γνώμη μας είναι πως δεν χρειαζόμαστε “γκουρού”, δασκάλους ή πνευματικούς ηγέτες. Ο καθένας από μας μπορεί να γνωρίσει την αλήθεια, δηλαδή την πραγματικότητα ως έχει, ότι ο καθένας από μας μπορεί να κατανοήσει αυτόν τον ίδιο, να δει αυτό που είναι την κάθε στιγμή.
Δεν νομίζουμε πως χρειαζόμαστε σωτήρες. Η άποψή μας είναι ότι ο απλός κοινός άνθρωπος είναι το αλάτι της γης. Είμαστε ο κόσμος και ο κόσμος είμαστε εμείς. Αν εμείς αλλάξουμε, η κοινωνία θα αλλάξει.


Τα τελευταία ταξίδια στην Ισπανία και την Αργεντινή με έχουν κάνει για μια ακόμη φορά να αποκτήσω επίγνωση της γρήγορης εξάπλωσης των ερήμων, της μεγάλης καταστροφής της φύσης στο όνομα κενών λέξεων όπως “πρόοδος” και “ανάπτυξη”. Τι νόημα όμως έχουν οι λέξεις αυτές όταν δεν συνδέονται με την ανθρώπινη χαρά και ευτυχία; Χωρίς αμφιβολία, η ερημοποίηση δεν περιορίζεται μόνο στη φύση, έχει επηρεάσει και τις ανθρώπινες καρδιές! Έχουμε χάσει τη χαρά στη ζωή μας, λείπει η κατανόηση και η επικοινωνία στις ανθρώπινες σχέσεις, το μοίρασμα, η συντροφικότητα, δεν ζούμε τη ζωή με όλο μας το είναι.

Είναι σαφές ότι ο άνθρωπος αρρώστησε σωματικά και νοητικά από τη στιγμή που αποξενώθηκε από τη φύση και πως ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η υγεία του είναι να γυρίσει στην αγκαλιά της. Ακόμη κι αν δεν γνωρίζει πλέον ποια είναι η αληθινή φύση, αν γίνει ταπεινός, χωρίς γνώση, επιθυμίες, ο δρόμος προς αυτή θα του φανεί ολοκάθαρα.